Wat doe je, als een vriendin uit St. Petersburg ineens meldt dat ze in Schiedam is en graag wat af wil spreken? Wij zochten een gaatje in de agenda en nodigden haar uit om te komen eten, wel zo gezellig! Dus mocht ik dinsdagavond aan de slag. Gewoon doordeweeks na het werk, dus wel een menuutje dat in een uurtje op tafel te zetten is. Net het weekend ervoor in de Pfalz geweest dus voldoende riesling- en grauburgunder-wijnen in huis om wat lekkers bij te koken. Op de een of andere manier heb ik bij Duitsland en eten altijd de associatie met gerookte forel en mierikswortel en het is momenteel asperge-seizoen. Dat en de lekkere aardbeien die ik in de supermarkt tegenkwam waren voldoende inspiratie voor een menuutje.
Salade met gerookte forel, mierikswortel en appel
Gestoofde Asperges met ham en aardappelen
Aardbeien met vanille-slagroom
Wijnen
Net terug uit de Pfalz en daar bij verschillende wijnbouwers wijn ingekocht. De droge wijnen in de Pfalz kenmerken zich door hun frisheid en mineraliteit. De betere wijnen zijn meestal slanke, elegante wijnen die het moeten hebben van een subtiele complexe fruitigheid en mooie frisse zuren met een licht mineralige nasmaak. Vergeet al die slechte Duitse supermarktwijn en stop onderweg terug van vakantie bij een wijnboer in de Pfalz of ander Duits wijngebied en proef er wat en koop wat van wat je lekker vind. Elk van de 4 wijnbedrijven die wij bezochten hadden wel een paar wijnen die echt lekker waren. Ik was al fan van de mooie Silvaner wijnen uit het Frankenland, maar vond de Pfalz echt de moeite waard!
Bij dit menu hebben we twee wijnen gedronken, een Riesling "Classic" 2011 en een Grauburgunder met houtlagering "Linus" 2011 beide van Rebenhof (www.rebenhof-pfalz.de). De Riesling ging prima bij de salade met forel en het hout van de Grauburgunder combineerde fijn met de asperges met licht gerookte ham.
mei 20, 2013 om 11:51 am
Ik kom gauw bij jullie eten!!! Lekker.hoor!!!!Maar wel zonder ham natuurlijk!!!
mei 22, 2013 om 9:41 pm
De opmaak van jullie schotels wordt steeds fraaier. Deze keer heel erg mooi!
En wat je in een uurtje al niet voor lekkers kan maken.
Succes
Gerard