De Borrelende Pan

Koken+eten+wijn=gezellig tafelen

Menu 14 mei 2013

| 2 reacties

Wat doe je, als een vriendin uit St. Petersburg ineens meldt dat ze in Schiedam is en graag wat af wil spreken? Wij zochten een gaatje in de agenda en nodigden haar uit om te komen eten, wel zo gezellig! Dus mocht ik dinsdagavond aan de slag. Gewoon doordeweeks na het werk, dus wel een menuutje dat in een uurtje op tafel te zetten is. Net het weekend ervoor in de Pfalz geweest dus voldoende riesling- en grauburgunder-wijnen in huis om wat lekkers bij te koken. Op de een of andere manier heb ik bij Duitsland en eten altijd de associatie met gerookte forel en mierikswortel en het is momenteel asperge-seizoen. Dat en de lekkere aardbeien die ik in de supermarkt tegenkwam waren voldoende inspiratie voor een menuutje.

 

Salade met gerookte forel, mierikswortel en appel

 

Gestoofde Asperges  met ham en aardappelen

 

Aardbeien met vanille-slagroom

 

Wijnen

Net terug uit de Pfalz en daar bij verschillende wijnbouwers wijn ingekocht. De droge wijnen in de Pfalz kenmerken zich door hun frisheid en mineraliteit. De betere wijnen zijn meestal slanke, elegante wijnen die het moeten hebben van een subtiele complexe fruitigheid en mooie frisse zuren met een licht mineralige nasmaak. Vergeet al die slechte Duitse supermarktwijn en stop onderweg terug van vakantie bij een wijnboer in de Pfalz of ander Duits wijngebied en proef er wat en koop wat van wat je lekker vind. Elk van de 4 wijnbedrijven die wij bezochten hadden wel een paar wijnen die echt lekker waren. Ik was al fan van de mooie Silvaner wijnen uit het Frankenland, maar vond de Pfalz echt de moeite waard!

Bij dit menu hebben we twee wijnen gedronken, een Riesling "Classic" 2011 en een Grauburgunder met houtlagering "Linus" 2011 beide van Rebenhof (www.rebenhof-pfalz.de). De Riesling ging prima bij de salade met forel en het hout van de Grauburgunder combineerde fijn met de asperges met licht gerookte ham. 

 

Categorieën: Menu |

2 reacties

  1. Ik kom gauw bij jullie eten!!! Lekker.hoor!!!!Maar wel zonder ham natuurlijk!!!

  2. De opmaak van jullie schotels wordt steeds fraaier. Deze keer heel erg mooi!

    En wat je in een uurtje al niet voor lekkers kan maken.

    Succes

    Gerard

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


6 + 19 =