De Borrelende Pan

Koken+eten+wijn=gezellig tafelen

Menu 20 april 2013

| Geen reacties

Op 20 april hadden wij José op bezoek. We hebben een heerlijke avond gehad en hebben genoten van het eten en van het gezelschap.

Alle recepten zijn terug te vinden door op de link te klikken.

Cocktail met rivierkreeftjes

Rivierkreeftenstaartjes met truffelmayonaise op een salade van veldsla met in grapefruitsap gemarineerde venkel en grapefruit partjes.

Wijn: Elzas, Gewurztraminer, Cuvee veilles vignes 2009,  Leon Baur

Makreel gemarineerd in limoen

Gemarineerde makreel met sla, radijs, tomatensalsa en basilicum olie.

Wijn: Gewurztraminer, Cuvee veilles vignes 2009,  Leon Baur

Zeebaars met pompoenpuree en rode curry

Zeebaars filet met panko korst op pompoenpuree met daaromheen Thaise rode curry met noordzeegarnalen.

Wijn: Bourgogne, Chardonnay,  Montagny 1er Cru 2010, Alexandre Gauvin

Crêpes Suzette

Crepes geflambeerd en met sinasappelsaus en kaneelijs

Natuurlijk hierna koffie en Grand Marnier

 

Wijnen

We begonnen met de gewurztraminer vielle vignes 2009 van Leon Baur. Deze is eigenlijk al over zijn top heen, maar nog steeds goed te drinken hoor. Wat mij betreft echt een top gewurztraminer uit de Elzas. Veel wit fruit, mooie kruidigheid (kenmerkend voor gewurz.) en dan is die nog elegant ook, mooi in balans met zachte zuren, weinig bitters en droog met een klein zoetje. En die kruidigheid, de zuren en het zoetje maken het een prima wijn voor bij die frisse voorgerechten met grapefruit, venkel en rivierkreeft of in citrus “gegaarde” vis.

 

Bij gerechten met rode curry en stevige gegrilde of gebakken vis past een chardonnay met houtlagering prima. Wij hadden een mooie Bourgognewijn, Montagny 1er Cru 2010 van Alexandre Gauvin. Deze wijn heeft stevige structuur met mooie lange zuren en hout. Boter, wit fruit en dat aangename zuurtje, zijn erin waar te nemen. Kies bij dit soort gerechten geen wijn die te smal is, iets breder of mollig met hout en fruit dat zoek je. Dat vind je vrij duidelijk bij onderstaande wijn (verkrijgbaar bij de appie).

 

Penfolds Rawson's Retreat Chardonnay; een droge, stevige en wat mollige wijn met duidelijk invloeden van citrus, perzik/abrikoos en eikenhout.

Categorieën: Menu |

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


een + 12 =