De Borrelende Pan

Koken+eten+wijn=gezellig tafelen

Menu 4 mei 2013

| Geen reacties

Op 4 mei 2013 hadden we met de buren afgesproken weer eens Oosterschelde kreeft te eten. Aangekomen bij Habraken in Stellendam natuurlijk niet alleen 2 kreeften opgehaald, maar ook nog wat Zeeuwse wilde oesters, lamsoor en Stellendamse garnalen. Dus dat bepaalde het menu.

 

Rauwe Oesters met Citroen

Wijn: Brut Tradition van Jean-Louis Denois, Languedoc

 

Garnalencocktail met advocadocrème

Wijn: Chardonnay van Phillipe Pontié, L’indédit, 2011, Pays du Lot, Prayssac (F)

 

Gegratineerde Oosterschelde Kreeft met saus

Met daabij:

Geroerbakte lamsoor met een beetje knoflook en zwarte peper

Gesmoorde groene asperges met gedroogde ham blokjes

Gebakken aardappelpartjes met truffelmayonaise

Salade van gemarineerde komkommer

Wijn: Chardonnay van Phillipe Pontié, L’indédit, 2011, Pays du Lot, Prayssac (F)

 

Wijnen

Bij kreeft met een stevige saus hoort een stevige droge witte wijn. Chardonnay met houtlagering lijkt de uitgelezen keus. Iets moois uit de Bourgogne is lekker klassiek, maar een goede Riesling of een witte Rioja kan zeker ook een goede match opleveren.

Wij hadden: Chardonnay van Phillipe Pontié, L’indédit, 2011, Pays du Lot, Prayssac (F). Dit is een heel mooie ambachtelijke wijn die een goede balans heeft in zoet, zuur en een complexe fruitigheid (ananas, lychees, honing). Tegelijkertijd is deze wijn speels en licht en lijkt mee te buigen met de smaken van de verschillende gerechten. Ik ben er heel enthousiast over.

Daarvoor hadden we een mooie bubbel: Brut Tradition met pinot noir (50%) en chardonnay (50%) van Jean-Louis Denois, Languedoc. Dit is een droge krachtige mousserende wijn met duidelijk eikenhout en rijp fruit in de neus. Fruitig  en fris van de Chardonnay druiven en dat fraaie mysterieuze rijpe fruit van de pinot noir komen er duidelijk in naar voren. Kortom, fraaie wijn; alleen dronken wij deze niet bij de kreeft , maar daar had die zeker bij gepast.  Wij dronken hem als aperitief bij de rauwe oesters. Dat is wel lekker en feestelijk, maar bij rauwe oesters met een beetje citroensap drink ik liever een lichtere frisse wijn met wat citrustonen erin, zoals Chablis, Sauvignon Blanc of een goede Sylvaner.

 

 

 

 

 

Categorieën: Menu |

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


vijf × een =