De Borrelende Pan

Koken+eten+wijn=gezellig tafelen

Buikspek

| Geen reacties

Buikspek

Dit gerecht ben ik gaan maken nadat ik een heel smakelijke foto van een broodje buikspek tegen kwam op Nombelina’s Foodblog.

Een paar dagen later even bij Ton (a.k.a Uw Eigen Slager) langs geweest om o.a. het buikspek in te kopen, want daar kom ik nooit weg met slechts 1 “stukje” vlees.

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk Nombelina’s recept te volgen en dat was best een succes!

Ingrediënten

1,5 kg buikspek

1,5 liter kokend water

Grof zeezout

1 tl Chinees 5 kruidenpoeder

2 el hoisinsaus

1 el Shaoxing rijstwijn

Water

 

Marineren

Het spek in 2 stukken snijden, om het dikke en het dunnere gedeelte van elkaar te scheiden; dan is het wat beter te handelen.

Snij het vel in met een scherp mes om de halve centimeter. Hierdoor loopt het vet er beter uit en kun je het geroosterd buikspek later makkelijk in dunne plakken snijden. Snij alleen het vel en niet het vlees er onder.

Leg het vlees in een braadslede en overgiet met 1,5 liter kokend water. Laat even een minuutje staan, haal hierna het vlees uit het water en dep het vlees goed droog met keukenpapier.

Meng het 5 kruidenpoeder met de hoisinsaus en de rijstwijn. Wrijf de marinade over de vleeskant van het spek, je hoeft niet alles te gebruiken. Leg het spek met het vel naar boven in een (schone droge) braadslede en zorg er voor dat er geen marinade op het vel zit. Bedek met plasticfolie en laat marineren in de koelkast.

In de marinade

Bereiding

Haal het buikspek uit de koelkast en dep het vel nogmaals droog met keukenrol.

Verwarm de oven op 210 °C en zet de braadslede in het midden van de oven voor 45 minuten of totdat het vel wat bruin is gekleurd. Bestrooi rijkelijk met het grove zout. Dit kun je er later vrij makkelijk afvegen. Tijdens het bakproces kan je af en toe een scheutje water in de braadslede doen, zodat de marinade niet helemaal verbrand en het vlees sappig blijft. Zorg wel dat het water het vel niet raakt. (Ik heb dat 2 maal gedaan en het bleek een goede tip in Nombelina’s recept).

Nombelina schrijft: “Zet de oven op 190 °C en braad het vlees nog ongeveer een uur. Controleer regelmatig en voeg eventueel beetjes water toe aan de braadslede.” Hier heb ik niet helemaal het recept gevolgd ik heb de oventemperatuur naar 180 °C gebracht en een vlees thermometer in het spek gestoken. Toen de pieper af ging bij een kerntemperatuur van 62 °C heb ik de gril aangezet en het vlees bovenin de oven geplaatst voor ca. 10 minuten, dit werkte erg goed om het vel krokant te krijgen (wel even erbij blijven het is zwart voor je er erg in hebt).

Hierna heb ik het uit de oven gehaald en af laten koelen. Prachtig resultaat, zie foto’s.

Buikspek Buikspek

De broodjes die we er later mee gemaakt hebben waren om te smullen!

Broodje buikspek

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


5 × 1 =