De Borrelende Pan

Koken+eten+wijn=gezellig tafelen

Gestoofde Asperges met gekookte nieuwe aardappels

| Geen reacties

Asperges

Benodigdheden voor 4 personen

1 kg witte asperges

1 kg nieuwe aardappels (vastkokend)

Roomboter ca. 50g

Gerookte of gedroogde ham

Witte wijn

Zout

2 koekenpannen van 28cm met deksel

 

Bereiding

Schil de aardappels en zet ze op het vuur in een pan met juist voldoende water, dat ze net onder staan. Eventueel zout toevoegen. 20 minuten koken, en dan afgieten en uit laten stomen.

Maak de asperges schoon en schil ze met de dunschiller. Schil ze dik genoeg, dat kan je controleren door er 1 door te breken en dan mag je geen draden meer trekken. Onderste 2 cm eraf snijden en in een koekenpan leggen. Verdeel de asperges over 2 koekenpannen zo dat je ze nog kan laten rollen door de pan te schudden. Besprenkel de asperges met een flinke scheut witte wijn; elke droge frisse witte wijn is hiervoor geschikt. Doe ongeveer evenveel water erbij, zodat de bodem van de pan geheel bedekt is met vocht. Strooi een snufje zout over de asperges.

Snijd de ham in kleine blokjes en verdeel deze over de 2 pannen. Leg op de asperges in elke pan een flinke klont roomboter.

Doe de deksel op elke pan en zet ze op het vuur. Zodra het kookt kan het vuur laag; schud af en toe zodat de asperges door het zachtjes kokende boter-vocht-mengsel worden gewenteld.

Na ca. 10 minuten zijn ze gaar, proef een stukje van de achterkant van een asperge als deze mooi beetgaar is het goed.

Verdeel de asperges en aardappels over 4 borden en schep de hamblokjes over de asperges. Gebruik het overgebleven kookvocht  als saus voor zowel de asperges als de aardappelen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


20 − twintig =