De Borrelende Pan

Koken+eten+wijn=gezellig tafelen

Makreel gemarineerd in limoen

| 1 reactie

Op de een of andere manier heb ik een voorliefde voor rauwe vis (of vlees). Sushi, Sashimi, Gravad Lax, tartaar al deze recepten boeien mij mateloos. Na lang zoeken op internet naar een idee wat al in ons hoofd zat kwamen we dit recept tegen. Op een Franse site, dus eerst maar eens door Google Translate gehaald. Hier en daar nog wat bijgewerkt en aangevuld. Uiteindelijk is het dit het resultaat:

IMG_0103-BorderMaker

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)

4 makreelfilets

2 of 3 limoenen

75 g rucola (of gemengde sla)

2 eetlepels grof zout

1 dessertlepel suiker

2 eetlepels rijstazijn of cider

2 radijsjes

BASILICUMOLIE

1 handvol basilicum

100 ml olijfolie van goede kwaliteit

TOMATENSALSA

1 sjalotje

1 teen knoflook

10 cherrytomaten

Bosje peterselie of koriander

Olijfolie

Limoensap

Suiker

Peper en zout

Chilivlokken

 

BASILICUMOLIE

Doe een handvol basilicum met ca 100 ml olie in de blender of keukenmachine. Meng totdat er een gladde, groene olie ontstaat.

TOMATENSALSA

Hak de tomaatjes in kleine stukjes, snipper de sjalot fijn en hak de knoflook, koriander (of peterselie) fijn.

Voeg alles samen in een kom en breng op smaak tot een fris geheel (met een pittige toets) met olijfolie, limoensap, suiker, peper, zout en chilivlokken.

MAKREEL

Los het zout op in 1 dl water.

Spoel de makreelfilets en leg ze plat in een kom. Bedek met het zoute water, voeg zo nodig nog

wat water toe om de filets helemaal te bedekken. Dek ze af en zet de filets 4 uur in de koelkast.

 

Spoel hierna de filets af en week ze nog 1 uur in water.

 

Snijd de limoenen doormidden, pers ze uit en houdt 3 eetlepel sap apart. Meng 2 eetlepels sap

met suiker en azijn er roer tot dat de suiker helemaal opgelost is.

 

Giet het water van de makreelfilets af en overgiet ze met de marinade. Marineer 1 uur.

Was en droog de rucola of de gemengde sla.

 

Giet de makreelfilets af, dep ze droog, haal de graten eruit met een pincet en snijd ze in plakjes.

 

Schik op vier borden met sla, plakjes radijs en tomatensalsa. Druppel wat limoensap en basilicumolie op het bord en serveer direct.

 

Tip: wij zijn erachter gekomen dat de sla uiteindelijk niet echt nodig is. Er zitten al genoeg smaken in het gerecht die een mooi geheel vormen. De radijsjes passen er wel erg goed bij, trouwens.

Eén reactie

  1. Ziet er geweldig uit en het zal zeker lekker smaken

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


vier × twee =