Op de een of andere manier heb ik een voorliefde voor rauwe vis (of vlees). Sushi, Sashimi, Gravad Lax, tartaar al deze recepten boeien mij mateloos. Na lang zoeken op internet naar een idee wat al in ons hoofd zat kwamen we dit recept tegen. Op een Franse site, dus eerst maar eens door Google Translate gehaald. Hier en daar nog wat bijgewerkt en aangevuld. Uiteindelijk is het dit het resultaat:
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
4 makreelfilets
2 of 3 limoenen
75 g rucola (of gemengde sla)
2 eetlepels grof zout
1 dessertlepel suiker
2 eetlepels rijstazijn of cider
2 radijsjes
BASILICUMOLIE
1 handvol basilicum
100 ml olijfolie van goede kwaliteit
TOMATENSALSA
1 sjalotje
1 teen knoflook
10 cherrytomaten
Bosje peterselie of koriander
Olijfolie
Limoensap
Suiker
Peper en zout
Chilivlokken
BASILICUMOLIE
Doe een handvol basilicum met ca 100 ml olie in de blender of keukenmachine. Meng totdat er een gladde, groene olie ontstaat.
TOMATENSALSA
Hak de tomaatjes in kleine stukjes, snipper de sjalot fijn en hak de knoflook, koriander (of peterselie) fijn.
Voeg alles samen in een kom en breng op smaak tot een fris geheel (met een pittige toets) met olijfolie, limoensap, suiker, peper, zout en chilivlokken.
MAKREEL
Los het zout op in 1 dl water.
Spoel de makreelfilets en leg ze plat in een kom. Bedek met het zoute water, voeg zo nodig nog
wat water toe om de filets helemaal te bedekken. Dek ze af en zet de filets 4 uur in de koelkast.
Spoel hierna de filets af en week ze nog 1 uur in water.
Snijd de limoenen doormidden, pers ze uit en houdt 3 eetlepel sap apart. Meng 2 eetlepels sap
met suiker en azijn er roer tot dat de suiker helemaal opgelost is.
Giet het water van de makreelfilets af en overgiet ze met de marinade. Marineer 1 uur.
Was en droog de rucola of de gemengde sla.
Giet de makreelfilets af, dep ze droog, haal de graten eruit met een pincet en snijd ze in plakjes.
Schik op vier borden met sla, plakjes radijs en tomatensalsa. Druppel wat limoensap en basilicumolie op het bord en serveer direct.
Tip: wij zijn erachter gekomen dat de sla uiteindelijk niet echt nodig is. Er zitten al genoeg smaken in het gerecht die een mooi geheel vormen. De radijsjes passen er wel erg goed bij, trouwens.
april 27, 2013 om 9:16 am
Ziet er geweldig uit en het zal zeker lekker smaken